Dut mevsiminin gelmesiyle birlikte ağaçlara tırmanan vatandaşlar ekip halinde çalışarak dut dökümüne başladı. Ağaçların altına serilen örtülerin üzerine dökülerek toplanan dutlar kaynar kazanlara atılarak sofralık kıvama getiriliyor.

Ordu’nun Çavuşlar Mahallesi’nde yaşayan Ersin Şensoy ve ailesi de dut pekmezi yapanlar arasındaydı. Ağaçlardan özenle topladıkları dutları özellikle de kış aylarında tüketmek üzere pekmez haline getirdiklerini belirten Ersin Şensoy; “biz 5 kişilik bir aileyiz. 3 kızım var. Kızlarımın hepsi pekmezi çok seviyor. Hastalıklara ve özellikle de kansere kalkan olduğu biliniyor. O yüzden ailecek tüketiyor fazla geleni de eş, dost ve akrabalara dağıtıyoruz” dedi.

İNSAN SAĞLIĞINA FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR

İşte her derde deva olarak bilinen ‘Dut Pekmezi’nin insan sağlığına saymakla bitmeyen mucizevi faydaları;

Kansızlığa iyi geliyor, demir bakımından oldukça zengin, kansere karşı koruma sağlayan antioksidanlar açısından zengin, kemikleri güçlendirir ve kemik erimesine karşı koruma sağlar, adet ağrılarını azaltır, bronşit ve astım için faydalıdır, çocuklarda görülen pamukçuk için iyi gelir, kolesterolü dengeler, karaciğeri temizler, mide hastalıklarına karşı koruyucu özelliği vardır, içeriğinde kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller vardır, kanın pıhtılaşmasını önler, uterus kaslarının sağlığını korur, sinir sistemini güçlendirir, göğüs ağrılarını hafifletir, böbrekleri güçlendirir, enerji verir, beyin için faydalıdır, hafızayı güçlendirir, kalp krizi geçirme ve felç riskini azaltır, lif açısından zengin olması nedeniyle bağırsakları yumuşatır ve kabızlığa fayda sağlar, gözün görme sistemine yarar sağlar, ülsere karşı iyi gelir, saçları güçlendirmekle kalmaz uzamasına da etki sağlar. Aynı zamanda erken beyazlamasını engeller ve saçları besler, Dut pekmezinin iştah açıcı bir özelliği de bulunmaktadır. Bu nedenle çok fazla tüketildiği takdirde fazla kilo almanıza yol açabilmekte ve de en önemlisi kansere kalkan iyi bir antioksidan kaynağı olmasıdır.  *Haber: Ahsen KAYA

Editör: TE Bilişim