Geçmiş dönem belediye başkanlarının “ben yaptım oldu” mantığı ile imar konusunda şehre ihanet ettiğini savunan Hikmet Pala, “Şurası açıktır ki, geçmiş dönem Büyükşehir Belediye yöneticileri önemli gördüğümüz birkaç uygulamayla bu şehre ihanet etmişlerdir. Sivil toplum kuruluşlarından, çevre derneklerinden, sendikalardan, feryat eden şehrin vicdan sahibi insanlarından gelen hiçbir uyarıyı kabul etmediler. Ve Durugöl’deki sulak alanı halkın kullanıma açacağım diyerek satın aldıktan sonra Özel Proje Alanı haline getirdiler ve yüksek konutlar yapılmak üzere sattılar. Yine, şehrin dışına yapılması gereken stadyumu Durugöl bölgesine yaptılar. Belde Otel’in turizm ruhsatını iptal ederek bu bölgeyi de özel proje alanı ilan ederek denizin tam kenarına 18 katlı konut yapımına başladılar. Süleyman Felek Caddesini örnek bir kararla yayalaştırdılar ama granit mermer, saksıda ağaç gibi uygulamalarla şehri topraktan uzaklaştırdılar. İskele bölgesindeki restoran kafeterya alanı düzenlemesi ile halkın denizle irtibatını kesmeye yönelik adım attılar. Halkın en önemli gezi alanı olan Ayışığı bölgesi deniz dolgusu yapılarak genişletildi ve kara asfaltla kaplanarak otoparka çevrildi. Şehrin sembollerinden olan Mıdı Restoran hukuksuz biçimde kapatıldı, ruhsatı iptal edildi. Daha önceki dönemlerden kalma iskelenin yanındaki otel, plaj bölgesindeki kumsala pide restoran, Şahincili Mahallesi’ndeki çok katlı imar ruhsatları da eklenince Ordu’nun denizle, doğayla, yeşille barışık kent görünümü yok edilmiştir. Şimdi yapılan bu yanlışlardan dönmenin çareleri aranmaktadır. Ama bunun da bir bedeli olacaktır ve bu bedeli Ordulular ödeyecektir” dedi.

“Şehir Hastanesi bir sağlık projesi değil rant ve talan projesidir”

Ordu Altınordu Eskipazar Mahallesi’ndeki 10 Milyon lira harcanarak ‘Botanik Park’ yapılan ve sonrasında ‘Şehir Hastanesi’ yapılmak üzere apar topar yıkılan alanın da Ordu’nun tarihine ışık tutan bir alan olduğunu belirten Pala, ‘Şehir Hastaneleri’ni eleştirdi, “Ordu’nun ihtiyacı ‘şehir Hastanesi’değil, Üniversite Hastanesi” dedi. Şehir Hastanesi’nin bir sağlık projesi değil, rant ve talan projesi olduğunu savunan Pala açıklamasını şöyle tamamladı: “Eskipazar’da çok kötü bir biçimde yapılan Botanik Park, ‘Şehir Hastanesi’ yapılması için paldır küldür yıkılarak Şehir Hastanesi’ne tahsis edildi. Burada şehir hastanesi olamayacağı iki nedenle çok açıktır. Birincisi, bu alan Ordu bölgesini Türkleştiren Hacıemiroğulları’nın başkentidir ve 1420 sonrasında da Osmanlı döneminde 400 yıl Ordu vilayetinin idari merkezidir. Tarihsel kalıntılar bulunmaktadır. İkincisi, bir tarafı Terzili Ttepesi diğer tarafı Karacaömer Tepesi ile çevrilidir. İki yükseltinin arasındaki Civil Deresi’nin taşıdığı alüvyonla oluşan ve dibi su olan bu düzlüğe hastane yapılması kaynak israfıdır, hastaların şifa bulmasının önünde engeldir.

Ordu Üniversitesi’nin Cumhuriyet Kampüsü’nde Tıp Fakültesi olarak ayrılmış bir arazi beklemektedir. Buraya Tıp Fakültesi yapıldığında Ordu’nun hastane sorunu çözülmüş olacaktır.

Şehir Hastaneleri modeli bir sağlık projesi değildir, bir rant projesidir. Çünkü Şehir Hastanesi devlet hastanesi değildir. Bedelsiz olarak tahsis edilen hazine arazisi üzerine şirketler tarafından yapılan bu hastanelerde Sağlık Bakanlığı kiracıdır. Sahibi özel şirket olan bu hastane için Sağlık Bakanlığı en az 25 yıl boyunca kira ödeyecektir.

Ordu’ya şehir hastanesi yapıldığında mevcut hastaneler kapatılacaktır, böylece yeni hasta yatağı oluşmayacaktır. Ayrıca sağlık bakanlığı hastane yatakları için %70 doluluk oranı garantisi vermektedir. Hastane dışındaki yapıları şirket işletmekte, hastanenin bütün bakım, onarım, yemek, temizlik, bilgi işlem gibi giderleri de sağlık bakanlığı tarafından üstlenilmektedir.

Şehir hastanelerinde görüntüleme ve laboratuvar gibi “ileri teknoloji ve yüksek maliyet” gerektiren hizmetleri  ile fizik tedavi rehabilitasyon, radyoloji, radyasyon onkolojisi, patoloji gibi hizmetleri şirketler Sağlık Bakanlığı'na satacak ve bedelini alacaktır. Hastane içinde ve çevresinde yapacakları ticari alanları da şirket işletilecektir.

Kısacası Şehir Hastanesi bir sağlık projesi değil rant ve talan projesidir. Ordu’nun ihtiyacı olan ise Tıp Fakültesi Hastanesidir.”  

Editör: TE Bilişim