"İman edip de hicret edenler, Allah yolunda Cihad edenlerle onları bağırlarına basanlar ve yardım edenler var ya işte gerçek Mü'minler onlardır; bağışlanma onlar için, büyük lütuf onalar içindir." (Enfal suresi 74. ayet)

Değerli dostlar!

Müslümanların dönüm noktası hicret: sözlükte "terk etmek ilgisini kesmek" anlamına gelmektedir. Hz. Peygamber (s.a.v.) Efendimizin ve Mekkeli Müslümanların Medine’ye göçünü ifade etmektedir. Medine’ye göç eden Müslümanlara Muhacir, Resül-i Ekrem (s.a.v.) Efendimize ve Muhacirlere yardım eden Medineli Müslümanlara da Ensar ünvanı verilmiştir.

Hicret: Sadece Hz. Peygamber (s.a.v.) Efendimizin Mekke’den Medine’ye göç etmesi değil, aynı zamanda İslamiyet'in bütün Cihana açılması, son ve hak dinin ilahi vahiyle müesseseleşmesi, Müslümanların devletleşmesi, sevgi kardeşlik duygularının, İnsan hak ve hürriyetlerinin tohumunun atılmasıdır. Bu önemine binaen Hz. Peygamber (s.a.v.) Efendimizin hicret ettiği yıl "Hicri takvimi için başlangıç kabul edilmiştir.

Değerli dostlar! Resülüllah (S.a.v.) Efendimizin vefatından sonra, Hz. Hz. Ebu Bekir Sıddık (r.a.) halife seçilmiş onun da vefatı üzerine H.z. Ömer Ül Faruk(r.a.) halife seçilmiştir. Bir gün Hz.(r.an)'ın önüne resmi bir evrak gelir, evrak'ın üstünde sadece yazıldığı ay ismi vardır. Başka hiç bir emare yoktur. Bunun üzerine Hz. Ömer (r.a.) bir takvim oluşturulması için Sahabeyi toplamış ve onlarla istişare etmiştir. Hz. Ali (r.a.)'ın teklifi ile Resülüllah (s.a.v.) Efendimizin Hicret ettiği Muharrem ayının 1.günü yıl başlangıcı olarak kabul edilmiş ve o tarihten itibaren de Müslümanlar tarafından takvim olarak kullanılmaya başlamıştır. Bul sen de otuz temmuz Muharrem ayının birinci gününe raslamış ve dolayısıyla da 30 Temmuz hiri yılbaşıdır.

Hicri yılbaşınız kutlu ve tüm islam alemine hayırlı olsun.

Hepinize sıhhat ve afiyet içerisinde hayırlı ömürler dilerim. Selam ve dua ile hoşça kalınız.