Karadeniz bölgesinde son yıllarda yetiştiriciliği artan mavi yemiş ya da halk arasında bilinen adıyla yaban mersini, sağlık açısından sunduğu faydalarla dikkat çekiyor.
Biyokimya ve Klinik Biyokimya Uzmanı Uzm. Dr. Ali Coşkun, meyvenin antioksidan etkileriyle vücudun birçok sistemine olumlu katkı sağladığını belirtti.
Uzm. Dr. Coşkun yaptığı açıklamada, “Elimde mevsiminde tüketilmesi gereken çok sağlıklı bir meyve var; blueberry ya da yaban mersini. Özellikle içinde bulunan antosiyanin adlı madde güçlü bir antioksidan özelliğe sahip. Antioksidan, vücudumuzda oluşan atıkların temizlenmesine yardımcı olur. Bu etkiyi en güçlü sağlayan maddelerden biri de antosiyanindir,” dedi.
Yaban mersininin özellikle şeker hastaları için uygun bir meyve olduğunu belirten Coşkun, şu ifadeleri kullandı:
“Yaban mersininin şekeri düşük ama kan şekerini dengelemek için bir miktar fındıkla birlikte tüketilmesi tavsiye edilir. Bu şekilde alındığında vücutta çok güçlü bir antioksidan etki oluşturur. Damar sisteminin onarılmasına, yaşlanmanın gecikmesine ve organların daha sağlıklı çalışmasına katkı sağlar.”
Coşkun, yaban mersininin beyin, kemik, mide ve bağırsak sağlığına da olumlu etkiler gösterdiğini vurgulayarak, “Damar sistemi tüm organlara ulaşır. Yaban mersininin sağladığı antioksidan etkiyle hafıza güçlenir, kemikler kuvvetlenir, sindirim sistemi dengelenir,” ifadelerini kullandı.
Meyvenin mevsiminde tüketilmesi gerektiğini hatırlatan Uzm. Dr. Ali Coşkun, Karadeniz bölgesinin bu bitkinin yetiştiriciliği için oldukça elverişli olduğunu belirterek, “Yaban mersini için en uygun dönem Temmuz-Eylül ayları arasındadır. Bu süreçte bir tabağın üçte biri kadar tüketilmesi bile vücut için son derece faydalıdır,” dedi.





