Ordu’da yeni sezon fındık fiyatlarında beklenen hareketlilik henüz yaşanmadı. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) 2026-2027 sezonu için açıkladığı alım fiyatı ile serbest piyasa arasındaki fark dikkat çekerken, üreticinin fiyat beklentisi sürüyor.

TMO, 2026-2027 sezonunda kabuklu fındık alım fiyatını Giresun kalite için kilogram başına 255 TL, Levant kalite için ise 250 TL olarak açıklamıştı. Açıklanan fiyat, üretici kesiminde tartışmalara neden olurken, bazı üreticiler fiyatın artan maliyetleri karşılamadığını savunarak yeniden değerlendirme yapılmasını talep etti.

TMO, 24 Ağustos’ta yeni sezon fındık alımlarına başladı. Kurum tarafından verilen randevuların 100 bin tona ulaşmasına rağmen serbest piyasada beklenen yükseliş gerçekleşmedi.

ORDU’DA FINDIK 175-180 TL BANDINDA

Ordu’da 17 Eylül itibarıyla 50 randıman kabuklu fındık serbest piyasada kilogram başına yaklaşık 175-180 TL seviyelerinde işlem görüyor.

FİSKOBİRLİK’te ise kilogram fiyatı ortak üreticiler için 195 TL, ortak olmayan üreticiler için 185 TL olarak açıklanmış durumda.

Giresun’da ise serbest piyasada fındık fiyatının 210 TL bandına kadar çıktığı belirtiliyor.

GÖZLER TMO’NUN YENİ KRİTERLERİNDE

TMO’nun yeni sezon alımlarına başlamasının ardından üreticilere yönelik ödemelerin de yapılmaya başlanmasıyla birlikte, kurumun alım kriterlerinde üretici lehine bazı düzenlemelere gitmesi dikkat çekti.

Yapılan düzenlemelerin serbest piyasaya nasıl yansıyacağı ve fındık fiyatlarında hareketlilik oluşturup oluşturmayacağı önümüzdeki günlerde netleşecek.

Fiyatların beklentilerin altında kaldığını belirten üreticiler ise emeklerinin karşılığını almak istediklerini ifade ederek, önümüzdeki sezon benzer bir tabloyla karşılaşmak istemediklerini dile getiriyor.

Kaynak: Haber Merkezi