Ordu’da 2026 yılı fındık sezonu devam ederken, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ile serbest piyasa arasındaki fiyat farkı üreticinin gündemindeki yerini koruyor. TMO’nun kilogram başına 250 TL olarak açıkladığı alım fiyatına karşılık serbest piyasada fındığın 180 TL seviyelerinde işlem görmesi, Ordu için milyarlarca liralık gelir farkını gündeme getirdi.
Ordu’da hasat sonrası fındığını kurutmaya çalışan üreticiler, yağışlı ve soğuk hava koşulları nedeniyle zor günler geçiriyor. Olumsuz hava şartları, ürününü kurutmak ve tüccara teslim etmek isteyen üreticilerin işlerini güçleştirirken, fındık fiyatlarında da beklenen yükseliş henüz gerçekleşmedi.
FINDIKTA KİLOGRAM BAŞINA 70 TL FARK
2026 yılı fındık sezonunda TMO ile serbest piyasa arasındaki fiyat farkı dikkat çekiyor. Levant kalite fındık için TMO’nun açıkladığı 250 TL’lik alım fiyatına karşılık, serbest piyasada fiyatların 180 TL civarında kalması kilogram başına 70 TL’lik fark oluşturuyor.
Üreticiler, artan üretim maliyetleri karşısında serbest piyasadaki fiyatların yetersiz kaldığını belirtirken, piyasadaki bu fark fındık gelirlerinin yeniden tartışılmasına neden oluyor.
ORDU’DA 13,6 MİLYAR TL’LİK FİYAT FARKI
Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre Ordu’nun 2026 yılı tahmini fındık rekoltesi 195 bin 361 ton olarak açıklandı.
Tahmini rekoltenin tamamının kilogram başına 180 TL yerine 250 TL’den satılması durumunda ortaya çıkan fark 13 milyar 675 milyon 270 bin TL’ye ulaşıyor.
Hesaplamaya göre iki fiyat arasındaki 70 TL’lik fark, Ordu’nun tahmini rekoltesi üzerinden milyarlarca liralık bir gelir farkına karşılık geliyor. Ancak bu hesaplama, tahmini rekoltenin tamamının söz konusu fiyatlardan satıldığı varsayımına dayanıyor.
ŞANLITÜRK’TEN FINDIK FİYATLARINA TEPKİ
MHP Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk de Meclis kürsüsünden TMO’nun açıkladığı alım fiyatı ile serbest piyasa arasındaki farkı gündeme taşıdı.
Şanlıtürk, TMO’nun 2026 ürünü Levant kalite fındık için kilogram başına 250 TL alım fiyatı açıklamasına rağmen serbest piyasada fiyatların 160-180 TL arasında kalmasına tepki gösterdi.
Geçen yıl fındık fiyatlarının 350 TL seviyelerine kadar yükseldiğini hatırlatan Şanlıtürk, üreticinin ürününü çok daha düşük fiyatlardan satmak zorunda kalmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.
TMO’YA 100 BİN RANDEVU
Fındık üreticilerinin fiyat avantajı nedeniyle TMO’ya yönelmesiyle randevu sayısının 100 bine ulaştığı bildirildi. TMO’nun alımlarda belirli kriterleri uygulaması ve dönüm başına ürün miktarını dikkate alması nedeniyle üreticilerin bir bölümü serbest piyasada satış yapmayı tercih ediyor.
Üreticiler ise artan maliyetler karşısında fiyatların beklentilerini karşılamadığını ifade ediyor.
FINDIKTA RANDIMANA GÖRE FİYATLAR
Serbest piyasada paylaşılan fiyat listesinde 50 randıman fındığın brüt kilogram fiyatı 190 TL olarak belirtilirken, net fiyatlar randımana göre değişiyor.
-
50 randıman: 182,40 TL
-
51 randıman: 186,04 TL
-
52 randıman: 189,69 TL
-
53 randıman: 193,34 TL
-
54 randıman: 196,99 TL
-
55 randıman: 200,64 TL
-
56 randıman: 204,28 TL





