Ordu’da fındık üreticisinin 2026 sezonundaki mücadelesi hasat sonrasında da devam ediyor. Don ve kahverengi kokarca nedeniyle yaşanan ürün kayıplarına, yağışlı hava yüzünden kurutma sorunu da eklendi. Harmanda bekleyen fındıkta küflenme ve çürüme endişesi büyürken, üreticiler destek bekliyor.

Fındıkta Kayıplar Üreticiyi Zorluyor

Karadeniz ekonomisinin temel geçim kaynaklarından fındıkta bu sezon üreticiler birden fazla sorunla karşı karşıya kaldı. Sezon başında yaşanan don olayları ürün miktarını olumsuz etkilerken, kahverengi kokarca zararlısı da bahçelerde verim ve kalite kayıplarına yol açtı.

Üreticiler, bütün bu olumsuzlukların ardından hasat ettikleri ürünü değerlendirebilmek için yoğun çaba harcıyor. Ancak yaşanan kayıplar, fındıktan elde edilecek gelire ilişkin beklentileri de olumsuz etkiliyor.

Harmandaki Fındık İçin Çürüme Riski

Hasat döneminin ardından etkisini gösteren yağışlar, fındığın kurutulmasını güçleştirdi. Sis ve yüksek nemle birlikte uzayan kurutma süreci, harmanda bekleyen ürünler açısından risk oluşturuyor.

Yeterince kurutulamayan fındıkta küflenme ve çürüme ihtimali üreticileri endişelendiriyor. Ürünlerini korumaya çalışan üreticiler, hava koşullarının düzelmesini beklerken bir yandan da kalite kaybı yaşamamak için önlem almaya çalışıyor.

Üreticinin Gözü Destek Açıklamalarında

Don olayları, kahverengi kokarca ve olumsuz hava koşullarının aynı sezonda etkili olması, fındık üreticisinin yükünü artırdı. Yaşanan sorunların azaltılması için zararlıya karşı etkin mücadelenin sürdürülmesi ve mağduriyet yaşayan üreticilere yönelik desteklerin değerlendirilmesi gerektiği belirtiliyor.

Ordu’da binlerce ailenin geçim kaynağı olan fındıkta üreticiler, hem mevcut ürünlerini korumaya hem de sezon boyunca verdikleri emeğin karşılığını almaya çalışıyor. Bu yıl yaşanan zorluklar, fındık üretiminde hava koşullarının ve tarımsal zararlılarla mücadelenin önemini bir kez daha ortaya koyuyor.