Aşırı terleme sosyal yaşantımızı etkilediği gibi sağlığımızı da etkiliyor. Yaz aylarında oluşan aşırı terlemeler önlenebilir mi? İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Bülent Kargı, açıkladı.

Terleme günlük yaşantımızda en çok şikâyet ettiğimiz konulardan biri. Yaz aylarının da gelmesi ile birlikte sıcaklıklar kendini iyiden iyiye hissettirmeye başladı. Yaşam kalitesini ve sosyal yaşantımızı kısıtlayan terleme psikolojik sorunlar ile birlikte birçok soruna yer açabiliyor. Terlemenin önlenmesinde ETS işlemi ile birlikte bu sorunlardan kurtulmak mümkün.

 “Aşırı Terlemeler Rahatsız Edici Boyutlara Ulaşabiliyor!”

Terleme vücudun termoregülasyon dediğimiz sıcaklığını koruması için gerekli bir fizyolojik mekanizmadır. Ama bazen aşırı terleme ile insanı rahatsız eden boyutlara ulaşabiliyor. Aşırı terlemeler bütün vücutta olabileceği gibi vücudun belli kısımlarında da görülebilir. Peki, bu belirli kısımlar nerelerdir? Avuç içleri, koltuk altı, ayak tabanları gibi bölgelerdir. Bu terlemeler kişinin ruhsal durumunu, sosyal yaşantısını ve iş yaşantısını etkiliyorsa mutlaka tedavi edilmelidir.

El Terlemesi Hayatımızda Ne Gibi Olumsuzluklar Yaratır?

El terlemesi en fazla sosyal fobiye yol açan bir durumdur. Çünkü ellerimizi sürekli iş hayatımızda, okul hayatımızda kullanıyoruz. Kişinin eğer elleri terliyorsa ciddi derecede sıkıntılara yol açar. Bu durumda mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Özellikle ergenlik çağındaki kişinin yetiştiği çağlarda olursa bu el terlemesi kişi de bütün hayatını etkileyen bir sosyal yaşantısını etkileyen duruma yol açabilmektedir.

Terlemeyi Azaltmak Mümkün

El terlemesinin tedavi opsiyonlarına baktığımız zaman iyontoforez gibi ufak elektrik veren küçük havuzlar içerisinde tedaviler uygulanabilir. Bir diğer uygulanabilir yöntem ise botoks tedavisi. Fakat bunların hiçbiri geçerli ve uzun süreli etkili bir sonuç vermeyecektir. Bu sebeple ETS dediğimiz küçük bir ameliyat ile dikişsiz ameliyat izi olmadan kapalı yöntem ile bölgeye girerek ilgili siniri bulup orayı sıkıştırıyoruz. Bu şekilde ömür boyu kalıcı, güvenli bir tedavi sağlanmış oluyor. Bu işlem genel anestezi altında yapılmaktadır. Kesmeden vücudun yan bölgelerinden küçük delikler açılarak kamera yerleştirme işlemi ile birlikte sinir uçları bulunur. Küçük klips aperatlar koyularak anında terlemeler durur. Ağrılı bir işlem olmamakla birlikte hastanın hayatında konfor sağlayacak bir işlemdir. Haber Merkezi