Ordu Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkanı Ercan Tapanoğlu, son günlerde gündeme gelen bir zincir marketin gram ve çeyrek altın satışı yapacağına dair iddiaları değerlendirdi.
Tapanoğlu, bu uygulamanın yanlış olduğunu belirterek, “Bizim mesleğimiz kuyumculuk, marketçilik değil. Onların işi marketçilik ama kuyumculuğa soyundular. Yakında ilaç da satarlar. Herkesin kendi işine odaklanması lazım” dedi.
Büyük marketlerin altın satışıyla vatandaşın muhatap konusunda sıkıntı yaşayabileceğini vurgulayan Tapanoğlu, “Bu firmalar büyük olabilir ama bu işe girmemeleri gerekir. İnsanların ekmeği ile oynamak doğru değil. Biz dernek olarak tüketici haklarına şikayet yoluna da gidebiliriz” ifadelerini kullandı.
“Bankalar da aynı hatayı yapıyor”
Tapanoğlu, sadece zincir marketlerin değil bankaların da altın alım satımıyla sektörü olumsuz etkilediğini söyledi. “Bankaların görevi havale ve para transferi yapmak. Ancak onlar da altın alım satımı yapıyor. Bu çok farklı bir uygulama ve doğru bulmuyoruz” diye konuştu.
Altın Piyasasında Dalgalanma
Altın piyasasındaki son gelişmeleri de değerlendiren Tapanoğlu, dünya gündemindeki siyasi gelişmelerin fiyatları doğrudan etkilediğini ifade etti. “Ukrayna savaşı ve Trump’ın son açıklamaları piyasada güvensizlik yarattı. Bu da altın fiyatlarını yukarı çekiyor. Altın analistleri yıl sonuna kadar 4 bin 500 lira seviyesinin üzerine çıkabileceğini öngörüyor” dedi.
Altının “güvenli liman” olma özelliğini koruduğunu vurgulayan Tapanoğlu, “Altın durağan dönemlerde artmaz. Panik ve savaş anlarında, ekolojik dengeler bozulduğunda otomatikman yükselir. Bizim isteğimiz fiyat artışı değil, piyasalarda canlılık oluşmasıdır” şeklinde konuştu.
Fındık üretiminin bu yıl düşük olmasının piyasalarda durgunluğa yol açtığını da belirten Tapanoğlu, ciro kaybı yaşadıklarını söyledi.





