Ordu Devlet Hastanesi sosyal medya hesabından yapmış olduğu paylaşımda 2 yeni bölümün daha hizmete girdiğini ve hasta kabulüne başladığını duyurdu. 

Ordu Devlet Hastanesi'nde 25 Ekim Tarihi ile hasta kabulüne başlamış olan bölümler: 

Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi 

Plastik Cerrahi Nedir? 

Plastik cerrahinin bilinen büyük kısmını estetik cerrahi oluştursa da aslında plastik cerrahi alanı içerisinde rekonstüktif cerrahi, el cerrahisi, kraniyofasiyal cerrahi, mikro cerrahi ve yanık tedavisi de yer almaktadır.

Rekonstrüktif cerrahi ile vücut yüzeyindeki deri, deri altı ve kemikleri etkileyen edinsel ya da doğumsal tüm doku ve organ kaybının onarılması yer alır. Örneğin, yapışık parmak (sindaktili), travmatik şekilde oluşan yanıklar, farklı kesiler ve uzuv kopmaları, kronik yaralar, hemanjiomlar gibi vasküler kitleler bu cerrahi disiplini içerisindedir.

Estetik / kozmetik cerrahi ise vücut görünüşünün daha da güzelleştirilmesi ve mükemmele ulaştırılması için yapılan ameliyat ve girişimleri kapsar. Burada temel amaç tıbbî bir problemden çok güzellik ve estetik kaygılardır.

Plastik cerrahi ise tüm bu alanları kapsayan geniş bir disiplindir. Plastik cerrahi uzmanlık eğitimi sırasında aynı zamanda estetik (kozmetik) cerrahi eğitimi de verilir. Estetik kaygılar bazen sadece güzellik amacı taşımak dışında tıbbî problemlerin de eşlik ettiği hastalıklar sunabilir. Örneğin, dev boyutlara ulaşan memelerin (gigantomasti) cerrahî olarak düzeltilmesi ya da aşırı şişman bir gövdenin yeniden yapılandırılması gibi hem tıbbî hem de estetik problemler birlikte çözülebilmektedir. Buna göre bir organın estetik açıdan düzeltilmesi yanı sıra işlevini koruması da oldukça önemlidir. Örnek vermek gerekirse, Rinoplasti (estetik burun cerrahisi) esnasında, buruna şekil verilirken nefes alma sorunları da birlikte düzeltilmelidir.

Plastik Cerrahi doğası gereği genel vücutta meydana gelen doku bozuklukları, cerrahi ameliyatlar sonrasında oluşan ameliyat izleri, travmalara bağlı oluşan sarkmalar gibi patolojik rahatsızlıklar ile ilgilenirken hastadan gelen talepler doğrultusunda estetik girişimlerde de bulunabilir.

Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Hangi Hastalıklara Bakar?

  • Doğumsal ya da edinsel deformiteler ( Yarık dudak , yarık damak , doğuştan yapışık parmaklar)
  • Travma ve hastalıklar sonrası oluşan açık yaralar
  • Travma sonrası yüz kemiklerinde oluşan kırıklar ve cerrahi tedavisi
  • Cilt kanserleri ve cerrahi tedavisi
  • Elin travma sonrası işlevsel bozuklukları ve El Cerrahisi
  • Mikrocerrahi ( Doku nakilleri, sinir,  damar onarımları)
  • Cilt tümörleri (benler, et benleri) cerrahi tedavisi
  • Göz kapağı bozuklukları
  • Fonksiyonel ve şekil bozukluklarına neden olan yanık ve yara izleri

Kim Hizmet Verecek? 

Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Dr. Mutluhan Temizsoy Ordu Devlet Hastanesi'nde hasta kabulüne başladı. 

HEMATOLOJİ

Hematoloji Nedir?

Hematoloji; lenfoma, multipl miyelom, akut ve kronik lösemi ile benzeri rahatsızlıklar olmak üzere; kemik iliği, lenf sistemi ve kan ile ilgili hastalıkları inceleyen bilim dalıdır. Hematolojik hastalıkların büyük bir bölümü, tedavisi hayati önem taşıyan hastalıklardır. Bu hastalıkların tedavisi iyi bir ekip çalışması ve deneyim gerektirmektedir. Hematoloji servisi, son yıllarda çok önemli gelişmelerin kat edildiği, hastalıklarda tedavi seçeneklerinin arttığı, klinik çalışmaların en çok yapıldığı alanlardan biridir. Hematolojik kanserlerin de tedavi edilebilme oranı hızla artmaktadır.

Memorial Sağlık Grubu Hematoloji Bölümü, deneyimli hekim ve sağlık personeli, bünyesindeki kemoterapi standartları yüksek servisi, terapötik aferez ünitesi ve kemik iliği nakli ünitesi ile hizmet vermektedir. Memorial çatısı altında yer alan kan istasyonu, aferez ünitesi, immünoloji, genetik ve patoloji laboratuvarları, radyoloji, enfeksiyon hastalıkları, yoğun bakım gibi ek destek ünitelerinin kalitesi ile standardı yüksek bir merkez niteliğindedir.

Kemik iliği nakli (kök hücre transplantasyonu)* hematolojik hastalıkların tedavisinde önemli bir yere sahip olan seçkin bir tedavi yaklaşımıdır ve tam donatımlı bir ünitede, deneyimli bir ekip tarafından yürütülmektedir.

Hematoloji Hangi Hastalıklara Bakar?

  • Multipl Miyelom, Hodgkin ve Non-Hodgkin lenfomalar, akut ve kronik lösemiler (AML, ALL, KML, KLL), miyelodisplastik sendromlar, miyeloproliferatif hastalıklar gibi kemik iliği, kan ve lenf bezi hastalıkları.

  • Kansızlık, kemik iliği yetersizlikleri veya kan hücrelerinin yaşam süresinin kısaldığı durumlar: Kandaki oksijen taşıyan madde olan hemoglobinin azlığı anemi (kansızlık), beyaz hücrelerin azlığı lökopeni, pıhtılaşmayı sağlayan trombosit adlı hücrelerin azlığı ise trombositopeni olarak adlandırılır. Kansızlığın ve kırmızı kan hücrelerinin bozukluklarının çeşitli sebepleri olabilir. Bunlar ülkemizde orak hücreli kansızlık, Akdeniz anemisi (talasemi) gibi hastalıkları da içerir.

  • Kanama ve pıhtılaşma bozuklukları: Kanın pıhtılaşma mekanizmasındaki bozukluklar, kanamalar, anormal pıhtı oluşumu.

  • Bağışıklığı ilgilendiren hastalıklar.

Kim Hizmet Verecek? 

Hematoloji Uzmanı Dr. Aslı Odabaşı Giden Ordu Devlet Hastanesi'nde hasta kabulüne başladı. 

Editör: Ahmet Yıldız